CUBA

Copyright © All Rights Reserved   Bjarne Mikkelsen,  Fuglebakken, 8870 Langå, 2024 9296,  bmi@4432.dk

FUGLEBAKKEN.DK

Take care of your body. It's the only place you have to live..


Cubas natur og geografi

Cuba er Caribiens største land. Den langstrakte ø på 1.200 kilometers længde ligger mellem Det Caribiske Hav og Atlanterhavet. Fra Cubas nordligste punkt er der ca. 150 km til Florida, og fra vestspidsen nogenlunde lige så langt til Yucatán-halvøen i Mexico. Det nordlige Cuba er fladt, mens terrænet mod syd og øst bliver mere varieret med et par bjergkæder til at bryde de grønne, bølgende bakker. Landets højeste punkt er Pico Turquino på 2.005 meter. På trods af at hovedøens to kyster kun ligger 191 kilometer fra hinanden på det bredeste sted, er de meget forskellige. Mens nordkysten hovedsageligt består af sandstrande kantet af koralrev, er næsten hele sydkysten sumpet. De fleste og de største af Cubas over 4000 små øer og skær ligger langs den nordlige kyst. Cubas klima er tropisk med regnsæson fra maj til oktober. Den varmeste måned (juli) har 28° i gennemsnit, mens januar har 22°. Den nordøstvendte kyst rammes af og til af orkaner.CUBA

Cubas befolkning og historie

Af Cubas 11 millioner indbyggere er de fleste mulatter og efterkommere af spanske koloniherrer og afrikanske slaver. Den første spanier på Cuba var Christoffer Columbus, der gik i land her på sin første rejse til Amerika i 1492. Herefter kom der fart i den spanske kolonisering, og den oprindelige indianske befolkning blev hurtigt udryddet. Til gengæld fik befolkningstallet et nøk opad, da afrikanske slaver blev indført som arbejdskraft til de nyoprettede kaffe- og sukkerplantager. Spaniernes regering af landet var barsk og undertrykkende og fremprovokerede flere oprør hen over århundrederne. Men cubanerne skulle dog have hjælp af amerikanerne til at få smidt spanierne ud, hvilket skete i 1898 efter den spansk-amerikanske krig. Cuba blev en selvstændig republik efter en fireårig overgangsperiode med amerikansk administration. Indtil 1959, hvor Fidel Castro tog magten og påbegyndte sin kommunistiske revolution, var USA's indflydelse temmelig allestedsnærværende. Men med Castros sejr over den forrige diktator Fulgencio Batista overtog Sovjetunionen USA's tidligere status som Cubas bedste ven. USA har dog ikke helt opgivet sine interesser i landet, og er for eksempel til stede med den omdiskuterede Guantanamo-base i det sydøstlige Cuba. Basen blev oprettet allerede i 1903, da Cubas selvstændighed stadig var helt ny, hvilket gør basen til USA's ældste oversøiske flådebase. Ligesom amerikanerne er mange cubanere ikke så vilde med Castro og hans regeringsform. Siden revolutionen er over en million indbyggere flygtet til især Florida og Mexico. De sociale forhold er dog blevet forbedret betydeligt under Fidel Castros styre. Før revolutionen var over halvdelen af indbyggerne analfabeter. Der blev igangsat en omfattende kampagne mod analfabetisme, og Cuba har nu det bedste uddannelsessystem i hele Latinamerika med gratis undervisning fra start til slut.

Den cubanske bilpark er en kuriøs blanding af flotte amerikanske flydere og små driftsikre østeuropæiske blikdåser. Bilerne larmer, oser, fylder og dytter, men alligevel er de en vigtig del af Cubas tidløse charme. For rejsende repræsenterer bilerne et nostalgisk tilbageblik, rullende klenodier og et anderledes liv.

For cubanerne? Tjah...

55 ÅR GAMMEL CHEVY

Dodge, Trabant, Chevrolet, Moskovitch, Ford, Lincoln, Pontiac, Skoda, Plymouth, Buick, Lada, Studebaker, Cadillac, Mockbuy, Chrysler, Oldsmobile... og sådan kunne jeg blive ved efter min første gåtur rundt i Havanna. Eller en hvilken som helst anden større by på Cuba.

Cuba - Cuba gennem Tiderne


Cubas historie, kultur og pragtfulde natur er nøgleordene for denne spændende rundrejse, der garneres med søde salsarytmer og den varme sol. Her oplever du fuldt ud det caribisk-kommunistiske samfund, den gamle spanske barokke koloniarkitektur og øens store variation i naturskønhed. Rundrejsen giver et godt billede af nutidens Cuba og det daglige liv, der ikke har ændret sig meget de sidste fyrre år.

Efter ankomst til Havana indkvarteres vi på Comodoro Bungalows, beliggende i Havanas fine Miramar-kvarter.

Havana

Havana er det politiske og kulturelle centrum på Cuba og med dens flotte placering og store koncentration af gamle historiske bygninger er det en af de mest fascinerende storbyer i verden. Vi starter byturen i den moderne bydel Vedado, hvor Revolutionspladsen er i centrum. Fra denne plads holder Fidel Castro sine inspirerende maratontaler, og her finder vi kommunistpartiets hovedkvarter samt de vigtigste ministerier. Vi kører også til den gamle bydel, Habana Vieja, hvor vi ved byens ældste plads, Plaza de Armas, besøger bymuseet, der har til huse i de spanske generalkaptajners tidligere palads. Mens vi spadserer hen til Plaza de Catedral, har vi rig lejlighed til at snuse til den spændende atmosfære i de brostensbelagte gader, hvor musikken fra de forskellige caféers spillemænd understreger den eksotiske stemning. Vi skal selvfølgelig også besøge det centrale Havana, hvor Cubas vigtigste monument Granma ligger ved siden af det imponerende tidligere præsidentpalads. Omgivet af det meget smukke Gran Teatro og den fine Parque Central finder vi El Capitolio, det tidligere regeringssæde, der er en kopi af US Capital Building/Washington. Efter byrundturen er der frokost på en af byens hyggelige restauranter, og hen på eftermiddagen vender vi tilbage til Comodoro.

Havana

Først skal vi besøge Havanas flotte botaniske have, hvor der findes træer og planter fra alle kontinenter. Vi går en tur i den japanske have og ser de store væksthuse, hvor alverdens blomster udfolder sig på smukkeste vis. Vi spiser frokost på en lokal restaurant, inden vi besøger den berømte forfatter Hemingways hus, som nu er indrettet til museum. Huset ligger i tropiske omgivelser, og her levede forfatteren sammen med sin kone og sine elskede hunde. Vi fortsætter ud til kysten og det lille fiskerleje, Cojímar, hvor Hemingway havde sin båd liggende. Han holdt meget af at fiske og fik her inspiration til at skrive den berømte bog “Den gamle mand og havet”. Vi følger kysten til El Morro, det gamle fæstningsanlæg ved indsejlingen til Havana. Herfra er der en strålende udsigt til den udstrakte by. På vejen tilbage til hotellet passerer vi en af Hemingways barer, El Floridita, hvor den velsmagende drink Daiquiri tilberedes. Her bliver der mulighed for at snuse endnu mere til Hemingways fortid og evt. prøve den berømte drink, hvor hovedingrediensen selvfølgelig er den bedste cubanske rom.

Havana - Santiago - de Cuba

Vi tager det tidlige morgenfly til Santiago de Cuba, som er Cubas næststørste by. Indtil det 17. århundrede var Santiago de Cuba landets hovedstad, men alligevel kan den ikke sammenlignes med Havana. Her er en udpræget caribisk atmosfære, næsten ingen amerikansk indflydelse og en helt anden og langt mere tilbagelænet stemning. Vi starter byturen ved det berømte Moncada kaserne, hvor Fidel Castro i 1953 gjorde sit første forsøg på at vælte diktatoren Batista. Derefter besøger vi Revolutionspladsen, det gamle handelshus Casa de Diego Velásquez fra 1522 og den smukke kirkegård Santa Ifigenia, hvor mange af Cubas store helte hviler. Vi kører til Santiagos naturskønne bugt, hvor vi skal på en flot sejltur, inden vi spiser frokost på en hyggelig seafood restaurant med udsigt over bugten. Efter frokost besøger vi El Morro-borgen, den gamle fæstning ved havnen, der i dag er sørøvermuseum.

Santiago de Cuba - Camagüey

Vi kører igennem de imponerende Sierra Maestra bjerge og lægger vejen forbi El Cobre, den vigtigste helligdom i landet, hvor en speciel udgave af Jomfru Maria i dag er skytshelgeninde for hele Cuba. Det var også her, at Paven holdt messe under sit besøg i Cuba i 1998. Vi gør stop i den maleriske provinshovedstad Bayamo, hvor gadebilledet mest bærer præg af landsbyliv. Grundlagt helt tilbage i 1513 byder Bayamo på en rig og fascinerende historie, hvor den overskyggende begivenhed er den Første Frihedskrig, der i 1868 udsprang herfra. På vores bytur vil vi opleve atmosfæren omkring byens centrale plads, Parque Céspedes, opkaldt efter plantageejeren Céspedes, der var den drivende kraft bag den Første Frihedskrig, og vi kommer til den nærliggende historiske kirke San Salvador. Vi fortsætter mod Camagüey og gør stop for at spise frokost på en restaurant midt i det grønne. Vi ankommer til Camagüey sidst på eftermiddagen og indlogeres på vores hotel.

Camagüey - Trinidad,

I Camagüey mødes Cubas øst og vest. Egnen er midtpunktet for landbrug, kvægavl og mælkeproduktion, og vi vil med sikkerhed møde de typiske cubanske cowboys “Guajiros” med deres karakteristiske hatte og macheter. Camagüey er i dag et nationalt monument og absolut et af de mest imponerende. På byturen skal vi besøge La Soledad kirken, hvis dekorationer er blandt de smukkeste i Latinamerika. Vi går en tur på den centrale boulevard og besøger den flotte plads, Plaza de San Juan de Dion. På vores tur i byen vil vi se de berømte “Tinajones”, de store rødlige lerkrukker, som de lokale brugte til at indsamle regnvand i. Legenden siger, at hvis en kvinde byder en mand på vand fra sin krukke, vil han forelske sig i hende og aldrig forlade byen. Vi besøger også en af byens parker, Ignacio Agramontes Park, og nynner med på Cubas berømte trova sange i Casa de la Trova, hvor lokalmusikken fremføres på bedste vis. Efter frokost fortsætter vi via Ciego de Avila til Trinidad.

Trinidad

Cubas perle, Trinidad, var en af de første bosættelser på Cuba, og samtidig har det været et af øens mest velstående samfund. Vi starter dagen i sukkerrørsdalen, El Valle los Igenios, hvor vi bestiger vagttårnet, Manaca Iznaga, hvorfra den mægtige slavehandler og plantageejer af samme navn kunne holde øje med sine slaver. Vi fortsætter gennem sukkerrørsplantagen til Trinidads gamle bydel, hvor vi går gennem de brostensbelagte gader og ser den centrale plads med Santisima Kirken. Vi besøger en lokal cigarfabrik, hvor produktionen foregår som for 100 år siden, og der bliver lejlighed til et besøg på den lokale bar, La Canchanchara, hvor vi til levende musik kan nyde den lokale drink, rom med honning.

Trinidad - Varadero

Efter morgenmaden kører vi mod nordvest ad de snoede veje gennem landbrugsmarker mod den velholdte og flotte by Cienfuegos. Her skal vi besøge den centrale plads, Parque Jose Martí, hvor vi finder byens gamle teater, Thomas Terry, hvor al interiøret er originalt, og teatersalen stadig bruges. Der bliver lejlighed til at se kirken, som har hentet inspiration fra de franske indvandrere, der kom hertil for flere hundrede år siden. Udover byens flotte, fransk inspirerede arkitektur er Cienfuegos kendt for dens store industri og livlige handelsliv. Vi spiser frokost i udkanten af byen med et kig ud over vandet og Cienfuegos bugt. Derefter fortsætter vi ad landevejen mod Varadero.