Provence

Copyright © All Rights Reserved   Bjarne Mikkelsen,  Fuglebakken, 8870 Langå, 2024 9296,  bmi@4432.dk

FUGLEBAKKEN.DK

Take care of your body. It's the only place you have to live..


Provence

Provence er en historisk provins i det sydøstlige Frankrig mellem floden Rhône, Middelhavet og Alperne. Provence indgår i dag i regionen Provence-Alpes-Côte d'Azur, men var indtil 1481 et selvstændigt kongedømme.


Det oprindelige sprog i Provence er provencalsk, en dialekt af occitansk.


Provence er kendt for mad, vin og parfume, sin smukke og vilde natur samt ikke mindst det fantastiske lys, som har tiltrukket mange kunstnere.


Provence er oplagt som feriemål ikke mindst pga. de mange solskinstimer, fantatiske tusindårige hulemalerier, romerske ruiner og mange andre fantastiske bygningsværker.


Provence er uden sammenligning den smukkeste region i Frankrig, og områdets historie er lige så afvekslende som landskaberne.


Få af Frankrigs regioner har oplevet en så varieret og omskiftelig historie, og meget få steder ser man så markante historiske spor som i Provence. Provence var romernes første provins i Gallien, og det er meget få steder i det tidligere romerske imperium, der er bevaret så fantastiske bygningsværker som her. Provencalsk marked


Kultur

Provence er uden sammenligning den smukkeste region i Frankrig og områdets historie er lige så afvekslende som landskaberne. Få af Frankrigs regioner har oplevet en så varieret og omskiftelig historie, og meget få steder ser man så markante historiske spor som i Provence. Provence var romernes første provins i Gallien, og det er meget få steder i det tidligere romerske imperium, der er bevaret så fantastiske bygningsværker som her.


Provence er indbegrebet af en betagende natur.

Høje, slanke cypresser, knudrede oliventræer og pinjerne med de brede parasolkroner dominerer landskabet. Men naturen er også barske egne med nøgne, vilde bjerge og øde strækninger. Mod nord rejser Alperne sig med befæstede landsbyer, der klynger sig til bjergsiderne. Det er et udpræget alpint område og jo længere nordpå man kommer des højere bliver de sneklædte bjerge. I den sydlige del breder det mest karakteristiske Provence sig: blide, grønklædte bjerge, frodige sletter med frugtplantager, mimoser og lavendelmarker, olivenlunde og berømte vinmarker med Côtes du Rhône, Côtes de Provence og Bandol, store skovområder med fyr, korkeg og kastanjer, idylliske landsbyer og imponerende middelalderlige bygningsværker. Bestil billeje og kør ad den lange kyststrækning med de berømte Riviera-byer, strandene, havnene med de store lystyachts, millionvillaerne, luksushotellerne og hele det fashionable liv. Provencalsk landskab


Provence er kendt som solens kongerige.

Statistisk set kan man regne med 300 solskinsdage om året, og der falder mindre end 800 mm regn årligt. Men når det regner, styrter det til gengæld ned. Temperaturen ligger normalt på omkring 7 grader om vinteren inde i landet og 11 grader ude ved kysten, men ofte kan den falde til minusgrader i kortere perioder. På Côte d’Azur kan temperaturen dog let komme op over 15 grader om vinteren. I højsæsonen stiger temperaturen til 28-35 grader men knap så meget ved kysten. Generelt er vinteren mild og solrig og sommeren hed og regnfattig. Provensalske lækkerier


Provence har for øvrigt tempereret klima i modsætning til Côte d’Azur, som har subtropisk klima med relativt højere temperaturer om vinteren og relativt lavere om sommeren.

Fransk bondebrød i Provence


I Provence er der to kraftige vinde, Mistralen og Sciroccoen.

Mistralen er en kold vind, der opstår, når kølig luft fra Nordeuropa blæser mod Syd, rammer Alperne og med stor kraft presses ned igennem Rhône-dalen og videre ud i Middelhavet med vindhastigheder helt op til kulingstyrke. Vejret bliver meget klart og sigtbarheden god. Mistralen er oftest på besøg sent om efteråret og tidligt om foråret. Sciroccoen derimod er en varm og fugtig vind, der i sommermånederne blæser fra Sahara op over Middelhavet. I forbindelse med Sciroccoen kan der falde den såkaldte blodregn, der ganske enkelt er rødt sand i regndråberne.