TYRKIET

Copyright © All Rights Reserved   Bjarne Mikkelsen,  Fuglebakken, 8870 Langå, 2024 9296,  bmi@4432.dk

FUGLEBAKKEN.DK

Take care of your body. It's the only place you have to live..


TYRKIET


Lykien

På sporet af Alexander den store

Alexander den Store erobrede en stor del af Lilleasien, fra Ægæerhavet til Middelhavet. På vores rundrejse følger vi sporene efter den sagnomspundne feltherre, der afsluttede sit felttog i Babylon. Oplev de verdensberømte kalkstensterrasser i Pamukkale (UNESCO verdenskultur- og naturarv) og mærk historiens vingeslag, når vi besøger resterne af det verdensberømte Artemistempel, der hører til oldtidens syv underværker

Demre (St. Nicholas) – Fethiye

Alexander den Store erobrede en stor del af Lilleasien, fra Ægæerhavet til Middelhavet. På vor rundrejse følger vi sporene efter den sagnomspundne feltherre, der afsluttede sit felttog i Babylon. I dag kører vi op langs Lykiens dejlige kyst via Finike til Demre (tidligere Myra). Her besøger vi St. Nicholas kirken, hvor biskoppen af samme navn, der siges at være den rigtige julemand, havde sit virke i det 4. århundrede. Herfra fortsætter turen til Fethiye, der tidligere hed Telmessos. Overnatning i omegnen af Fethiye.


Karien – sejltur til Dalyan

En fantastisk smuk sejltur gennem den fredede lagune ved Dalyan. Om bord på traditionelle fi skerbåde passerer vi resterne af den antikke by Kaunos og får i forbindelse med en fotopause lejlighed til at opleve de vel nok smukkeste klippegrave fra det kariske rige. Kaunos lå på grænsen af de to kongeriger Lykien og Karien. Vi besøger også stranden i Iztuzu, der er kendt for at være det sted, hvor Caretta-havskildpadderne lægger deres æg. Overnatning i omegnen af Kusadasi.


Efesos – Artemistemplet – Mariakirken

Et af højdepunkterne på rejsen er den antikke by Efesos. På antikkens tid var Efesos en blomstrende metropol, hvilket bl.a. det pragtfulde Celsus-bibliotek, Hadrian-templet, Agoraen og det store teater bærer vidnesbyrd om. Apostlen Paulus gjorde ophold i byen på sine missionsrejser. Vi besøger koncilkirken, også kaldet Mariakirken, hvor det tredje økumeniske koncil fandt sted i år 431 e. Kr. (Koncilet i Efesos). Om eftermiddagen ser vi på resterneaf det berømte Artemistempel, der er at fi nde blandt oldtidens syv underværker. Man kan stadig fornemme, hvor stor antikkens største tempelbygning må have været, og fordums pragt præger stadig byen Efesos. Vi runder dagens program af med et besøg i den middelalderlige Isa Bey-moské. Overnatning i omegnen af Kusadasi.


Afrodisias – Antikkens juvel

Går turen via den øvre Mæander-dal, den mest frugtbare dal på den tyrkiske vestkyst, til den antikke by Afrodisias. På grund af byens beliggenhed tæt på forskellige stenbrud opstod der her en blomstrende marmorindustri samt en berømt billedhuggerskole, der også vandt internationalt ry. Den monumentale indgang til Afrodite-templet (den såkaldte propylon), det næsten fuldstændigt bevarede stadion og det romerske teater er blandt turens højdepunkter. På et helt nyt museum udstilles de spektakulære relieffer fra kejsertemplet. Overnatning i Denizli.


Pamukkale (UNESCO-verdensarv) – Tavas – Taurusbjergene

Efter morgenmaden sætter vi kurs mod Pamukkale (UNESCO-verdensarv), hvor vi holder en fotopause. Navnet Pamukkale betyder direkte oversat ”bomuldsslot” og hentyder til de unikke kalkstensterrasser, der består af aflejringer i form af hvidt kalciumkarbonat. Herefter kører vi over Taurusbjergene videre til Tavas, og undervejs passerer vi forskellige nomadelejre.


Antalya & den gamle bydel

I dag ser vi nærmere på Antalya, provinshovedstaden i middelhavsregionen. Den solforkælede by byder på masser af kulturhistorie og spændende seværdigheder. Efter en længere byrundtur tager vi ind i den gamle bydel, hvor de labyrintagtige gyder, blomstrende Bougainvillea-buske og velholdte tyrkiske patricierhuse spreder en unik mediterran stemning.


Kulturelle højdepunkter på rejsen


Antalya

Antalya (i antikken: Attaleia) er en af de største og mest livlige byer i Tyrkiet og byder på et utal af kulturseværdigheder og naturskatte. Byens beliggenhed ud til den tyrkiske middelhavskyst har gjort den til et naturligt centrum for kulturelle aktiviteter og turisme i regionen. Blandt Antalyas mest betydningsfulde ruiner kan nævnes den romerske bymur og den imponerende Hadrians Port. Højt oppe over strandene ligger den gamle bydel Kaleici, hvorfra man har en fantastisk udsigt over havnen og det dybblå hav.


Efesos

Efesos hører til de største ruinbyer i den vestlige verden. Byen, som den præsenterer sig i dag, blev grundlagt i det 4. århundrede f.Kr. af Lysimachos, Alexander den Stores efterfølger. Efesos er bl.a. kendt for sit antikke bibliotek, Celsus-biblioteket, der blev bygget til ære og minde for Tiberius Julius Celsus, romersk konsul i Lilleasien, af dennes søn. Nichestatuerne forestiller Sofia (visdom), Arete (dyd), Ennoia (intelligens) og Episteme (viden).


Pamukkale

Pamukkale befinder sig 14 km nord for provinshovedstaden Denizli på 160 m højde med udsigt over Menderes sletten. De spektakulære kalkstensterrasser i Pamukkale listeføres som verdensarv af UNESCO. Termalvandet, der løber ned over de snehvide terrasser, siges at have helbredende kraft, hvilket allerede de gamle grækere og romere satte pris på. Direkte oversat betyder Pamukkale noget i retning af ”bomuldsslot“, og navnet er inspireret af de forskellige lag af hvidt kalciumkarbonat, som terrasserne er dannet af.


Perge

Det siges, at Perge blev grundlagt af indvandrere efter den Trojanske Krig, og i Anatolien nød de to berømte spåmænd Kalchas og Mopsos stor anseelse som Perges formodede grundlæggere. Blandt de mere kendte historiske levn finder man de to runde hellenistiske porttårne, der er delvist bevaret. Lige bag portene ligger en hesteskoformet gård.