Hamborg

Copyright © All Rights Reserved   Bjarne Mikkelsen,  Fuglebakken, 8870 Langå, 2024 9296,  bmi@4432.dk

FUGLEBAKKEN.DK

Take care of your body. It's the only place you have to live..


Hamborg


Hamborg

Hvor mange danskere har ikke været i Hamborg?


Men for mange har det blot været oplevelsen af utallige motorvejskryds for at komme videre på ferien eller at finde frem til stationen Altona, hvorfra biltogene kører sydpå. I stedet for at haste videre er det en oplagt mulighed at gå på opdagelse i denne charmerende storby et par timers kørsel syd for den danske grænse.


Ikke mange ved, at Tysklands næststørste by Hamborg regnes som en af landets smukkeste byer. Som havneby ved Elben er der en maritim stemning, og byen bliver ofte kaldt ”Porten til Verden”, og med sin 1200 år gamle historie er der et væld af historiske seværdigheder. Hertil byder byen sine gæster velkommen med gode restauranter og et spændende natteliv, enestående shopping og kulturudbud, men også smukke naturoplevelser.


Oplev byen fra vandet

Med 2500 broer over vand giver det næsten sig selv, at Hamborg er præget af sin beliggenhed ved floderne Elben og Alster med tilhørende bifloder og et væld af større og mindre kanaler. Havnen er den andenstørste i Europa og laster årligt ca. 10 millioner containere. Så en god måde at starte sit ophold i byen på er at tage på en af de mange havnerundfarter, der næsten alle har deres start ved Landungsbrücken.


TIP: Køber du et HamburgCard, kan du bruge det til fri transport med HVV, Hamburg Verkehrsverbund (bus, regionaltog og 6 færgeruter i havnen). Hertil giver kortet gratis adgang til flere museer samt rabat på mere end 110 seværdigheder, restauranter og butikker.


HamburgCard

Her kan man vælge mellem flere forskellige ruter, hvor man kommer forbi store containerskibe og gigantiske lastekraner, værfter, dokker og endeløse kajer. Samtidig glider man forbi flere af byens spændende kvarterer, som eksempelvis Hafencity og Speicherstadt, hvor man kan hoppe af for et kig og så på igen senere. Man kan også tage på længere ture ad Elben ud til de smukke yderområder af byen. Endelig går der flere ruter ud i søen Aussenalster, der omgivet af grønne arealer ligger som en oase midt i byen.Rundt i indre by

Byens havneaktiviteter går langt tilbage i tiden, og langs nogle af de kajer, der før blev brugt til at laste fragtskibe, er der fuld gang i udviklingen af den nye spændende bydel, Hafencity, der med sit areal vil udvide Hamborgs indre by med 40 %. Den nye bydel bliver bygget i etaper med boliger, forretninger, kontorer og et udbud af kultursteder og forventes at være helt færdig i 2025. Men allerede nu er der fascinerende futuristisk arkitektur og et sprudlende kulturliv – som bestemt er værd at kigge nærmere på.


Hafencity

I forvejen byder Hamborgs indre by på mange spændende og forskellige oplevelser, som du uden problemer kan komme rundt til på gåben. Lad vandreturen føre dig frem til Rådhuset, som med sin prægtige facade i nyrenæssance og stenfigurer af tyske kejsere ligger lige midt i byens hjerte. Her bør du tage på en rundvisning indenfor, hvor du får adgang til de mange smukke og rigt udsmykkede gamle sale, der i dag bl.a. huser bystatens parlament og hansestadens regering. Vel ude igen kan du nyde en kop kaffe i Alsterarkaderne, der leder tankerne hen på Italien, mens du nyder udsigten ud til kanalen Kleine Alster.Hamborg Rådhus

Er du til kirker, kan du besøge hele 5 hovedkirker i Hamborg, der alle har en lang historie fra 12. og 13. århundrede bag sig. Kirkerne er blevet udvidet og har været udsat for brande, men er blevet genopbygget og ligger der således stadig i dag.


Fra det 132 m høje tårn i St. Petri kan du nyde en panoramaudsigt over byen, og i St. Jacobi kan du lytte til et imponerende barokorgel, som selveste Johann Sebastian Bach har spillet på. Mahnmal St. Nikolai har aner tilbage fra 1100-tallet, men blev kraftigt beskadiget under de allieredes bombardementer i 2. verdenskrig, og ruinen står i dag som et mindesmærke mod krigen. St. Katharinen ligger tæt på den nye bydel Hafencity, og det vil måske betyde nyt liv for den gamle kirke. Endelig er der St. Michaelis, der med sit 132 m høje kobberklædte tårn og sin beliggenhed på en højderyg over for havnen er et af Hamborgs mest kendte vartegn.


Museer

Hamborg har flere museer og udstillinger, som er et besøg værd.


Ved Hovedbanegården ligger Museum für Kunst und Gewerbe, hvor du kan opleve og nyde et udvalg fra over 1 million genstande inden for kunsthåndværk, møbler og fajance fra hele verden.

Museum für Kunst und Gewerbe


I BallinStadt på øen Veddel i Elben kan du se et museum over den store udvandring til Amerika, der skete mellem 1850 og 1934. Direktøren for rederiet Hapag Lloyd, Albert Ballin, fik opført ca. 30 bygninger med sove- og spisesale og en kirke og synagoge, hvor 5000 mennesker kunne bo, mens de ventede på, at deres skib skulle sejle. Man har rekonstrueret tre pavilloner, hvor diverse historiske genstande m.m. giver et godt indtryk af udvandrernes leveforhold og baggrunde for at ville emigrere.

Ballinstadt


På Hamburg Dungeon kommer du på en tidsrejse gennem blodige og skrækindjagende epoker med stormfloder, torturkælder og ikke mindst henrettelsen af den lokale og blandt folket populære pirat Peter Störtebeker. Han var leder af de sørøvere, der tilbage i 13-1400 tallet hærgede med plyndringer af købmændenes skibe med dyrebare laster, men som til sidst blev fanget og halshugget sammen med sine mændShopping

Mens du vandrer rundt og lader dig indfange af byens stemning med seværdige huse og gader, får du måske lyst til at shoppe. Mulighederne er i hvert fald mangfoldige. Nær Binnenalster finder du overdækkede indkøbspassager, hvor mondæne modebutikker ligger på rad og række, men også andre steder i Hamborg er der flere fashionable indkøbscentre.


Hvis ønskerne til indkøb mere går i retning af nyt og avantgarde design, kan du eksempelvis besøge Stillwerk ved Fischmarkt med 35 butikker fordelt på 7 etager, hvor du finder det unikke til din bolig. Andre steder som Schanzen og Karolinenviertel stiller diverse kreative folk, kunstnere og mediefolk deres udsædvanlige og nogle gange lidt aparte kreationer til skue og salg.


Noget, du ikke skal snyde dig selv for, er et besøg på et af Hamborgs mange loppemarkeder. På Flohschanze bliver der hver lørdag solgt både antikviteter og ny kunst, mens Kultur-Flohmarkt en gang om måneden falbyder alt fra husgeråd over genbrug til gammelt skrammel. I Harrys Hafenbasar i Erichstrasse i kvarteret St. Pauli træder du nærmest ind i et eventyr, med et utal af kuriositeter fra alverdens eksotiske steder. Hvad med en udstoppet kuglefisk, en afrikansk dansemaske eller måske bare et lille skib i en flaske?Når sulten melder sig

Som havneby har Hamborg altid haft kontakt til alle kroge af verdenen. Fra den store handel gennem søfarten er der således sivet kulinariske Der er noget for enhver smag på en af Hamborgs mange restauranter

Der er noget for enhver smag på en af Hamborgs mange restauranter

lækkerier ind i det hanseatiske menukort. Men i nyere tid har indvandrere også bidraget til det store udbud af eksotiske spisesteder med syriske, tibetanske og jamaicanske specialiteter, for bare at nævne nogle. Som noget helt specielt er der et stort opbud af portugisiske restauranter, caféer og barer, hvor du bl.a. kan nyde en grillet hummer eller blæksprutte.


Med såvel Nordsøen som Østersøen som naboer bliver der spist meget fisk i Hamborg. Som besøgende i byen er der flere forskellige fiskerestauranter, hvor du kan prøve forskellige lokale fiskespecialiteter, som rødspætte à la Finkenwerder, hvor fiskefileten er drysset med flæsketerninger og dild.


Har regningens størrelse ingen betydning, er Hamborg noget af en gourmet-metropol med et stort udbud af absolutte toprestauranter, hvor anerkendte mesterkokke jonglerer til ganens fryd. Her om foråret kan du i øvrigt opleve Hamburg Kulinarisch, hvor kokkene viser deres mest kreative sider med en specialmenu på ca. 35 af toprestauranterne